14. Yüzyıl Veba Salgını

14. Yüzyıl Veba Salgını

Vebanın diğer adı "Kara Ölüm"dür. Ona bu ismin verilmesinin sebebi kasıkta ve dirseklerde çıkan yumruların, ölmeye yakın zamanda kopkoyu bir hal almasıdır.
Veba hastalığı insanda ağrı, ateş ve bulantı ile başlardı. Kasıkta ve dirseklerde çıkan yumrular büyür ve taş gibi bir hal alırdı. Hasta beş gün içinde ölürdü. Vebanın bilinen bir tedavisi yoktu ve hastalığa yakalanan biri için yapılacak tek şey dua etmekti. Hastalık 80 yılda Çin'in nüfusunun üçte birini yok etmişti. Hastalık ticaret gemileriyle beraber sürekli yayıldı ve avrupanın her yerinde salgın kendini belli etti.
Doktorlar ise bu hastalığa bir çare bulamayınca halk, Tanrı'nın onları cezalandırdığını düşünmeye başladı. Bazı dindarlar halklarını kurtarmak için kendilerini kırbaçlayıp Tanrı'dan af dilediler. Brüksel ve Strasburg'da yaşayanlardan bazıları veba salgınını Musevilerin varlığına bağladı.
Daha sonraları bu salgının cadılar yüzünden çıktığını söyleyip masum kadın ve erkekleri yakarak öldürdüler. Kedilerinde cadıların büyülü hayvanları oldularını düşünüp onlarıda katlettiler. Fakat kedilerin katledilmesi en büyük hataydı çünkü veba salgınının nedeni farelerdi ve kediler azalınca salgın daha da arttı. 14. yüzyılda salgın beş kez kendini gösterdiysede daha sonraları salgın sona erdi.

Şimdi okuyun: Ya Osmanlı Hiç Olmasaydı?

Yorumlar